Samospoznavanje.si

Izgorelost

Tiho, korak za korakom se priplazita v naše telo izgorelost in neznosna utrujenost. Telo se upre in nekega dne dokončno reče: “NE MOREM VEČ!”

volk

Psihoterapija vam pomaga pri prepoznavanju in opuščanju neučinkovitih vedenjskih strategij. Prav tako vam pomaga spoznati način kako doživljate sebe, kje se ujamete v zanko lastnih omejujočih prepričanj tako o sebi, kot o drugih. In nenazadnje vam pomaga prepoznavati čustva, ki so močno prepletena z vašimi zgodnjimi odločitvami in vas še danes hromijo z občutki krivde, dolžnosti, pridnosti in strahu pred zavrnitvijo.

V svojem otroštvu razvijemo gonilnike, v transakcijski analizi jih imenujemo drajverje: pohiti, bodi popoln, trdno delaj, bodi močan, ustrezi drugim, ki so lahko odlične vstopnice za postopno izgorevanje. Te notranje prisile nas vsaka na svoj način ženejo v določena vedenja. 
 
  • Pohiti – visoka delovna storilnost, ni časa za oddih
  • Bodi popoln – ostra samokritika, napake niso dovoljene
  • Trdo delaj – kdor dela je vreden, počivajo lenuhi,
  • Bodi močan – potrpi, ne jamraj, stisni zobe, zdrži, nemoč ni dovoljena
  • Ustrezi drugim – žrtvovanje za druge, nezmožnost reči ne, vedno na uslugo vsem

Poslušaj svoje telo!

Prepoznajte različne utrujenosti (telesno, čustveno, umsko…) in dajte telesu tisto kar potrebuje. Nekdo potrebuje gibanje, drugi mirovanje, nekdo veliko pogovorov, drugi tišino in umik od ljudi, spet drugi potrebujejo intelektualno delo in tretji možgane na off in/ali delo z rokami na vrtu. Pomembno je, da veste kaj VI rabite ZASE. Čas za sprostitev naj postane del življenja.

BLOG: Izgorelost