Samospoznavanje.si

Samopodoba in samospoštovanje

Samopodoba in samospoštovanje se formirata skozi naše odraščanje, predvsem skozi medsebojne odnose. Spreminjamo in nadgrajujemo pa se pravzaprav skozi celotno življenjsko pot.

Vsak izmed nas ima priložnost postati izpolnjen, avtentičen, avtonomni oz. integriran “Odrasli”, ki je sposoben “živeti sebe”. 

Samopodoba

AVTONOMNI ODRASLI

“Doseganje avtonomije je temeljni cilj v transakcijski analizi. Biti avtonomen pomeni biti samostojen, sam odločati o svoji usodi, prevzemati odgovornost za svoja dejanja, čustva in občutke ter zavračati vzorce, ki niso pomembni oziroma so neprimerni za življenje tukaj in zdaj.”

BLOG: Rojeni za zmago

Samospoštovanje

NOTRANJI OTROK

Ko odrastemo še vedno nosimo v sebi del, ki se imenuje “naš notranji otrok”. S seboj tako nosimo tudi rane, pričakovanja, razočaranja, bolečine in strahove, ki smo jih doživljali v otroštvu. In nosimo tudi naša čustvovanja, obrambne mehanizme, vedenja in načine razmišljanja, ki smo jih takrat razvili.

BLOG: Kakšnega “otroka” nosimo v sebi
BLOG: Ljubezen kje si

Beneška maska

MASKE ZA KATERIMI SE SKRIVAMO

Si upamo pokazati SEBE, takšne kot smo tudi drugim osebam? Pokazat kaj resnično čutimo in mislimo?

Si upamo pogledat sami sebi v oči brez maske in se sprejeti take kot smo? Kakšni sta naša samopodoba in samospoštovanje?

Pokazati svoje prave barve, čustva in misli, je razgaliti se. Dovoliti, da drugi prepoznajo tudi naše ranljivosti. Sem spadajo večinoma strah, sram, žalost, tudi neuspeh, nezaupanje vase.

BLOG: Maske za katerimi se skrivamo
BLOG: Notranji kritik
BLOG: Živeti svoje življenje

Medsebojni odnosi